top of page

Szerb-magyar katonai kispályás labdarúgó- torna

A szerb-magyar katonai felsővezetők barátságos labdarúgó-tornájára először 2015. december 3-án került sor abból az alkalomból, hogy a Honvéd Vezérkar főnökének akkori helyettese, Orosz Zoltán altábornagy fogadta a szerb hadműveleti főnököt, Vojin Jondic vezérőrnagyot és a vele érkező katonai delegációt. Ismerve a szerb fél sport iránti elkötelezettségét a Honvéd Vezérkar felkérte a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetséget, hogy a Vezérkar meghívására Magyarországon tartózkodó szerb katonai delegáció részére a kulturális program keretében szervezzen sportprogramot.


Mivel a HOSOSZ a haderő számára, a kiképzési kereteken kívül egy szabadidősport versenyrendszert műkötet, ezért kézenfekvő volt, hogy az MH állománya részére akkor zajló Mikulás Kupa a legmegfelelőbb sportprogram a szerb fél részére.

A program olyan jól sikerült, hogy a két fél egyező akaratából 2016-tól kétfordulós labdarúgó-torna kerekedett az alkalmi tornából. Ettől kezdve tavasszal a Szerb Védelmi Minisztérium fogadja a magyar katonai csapat, majd ősszel a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Honvéd Vezérkar látja vendégül a szerb katonai delegációt.


2020-ban a COVID-19 világjárvány miatt nem találkozhatott a két csapat, és ezt követően 2021 tavaszán sem tudott kiutazni a magyar delegáció Szerbiába, de már abban az évben, ősszel találkozhattak a csapatok Magyarországon. 2022-ben ismét közbeszólt a járvány és nem utazhatott a magyar katonai vezetés Szerbiába, de már novemberben ismét találkozhatott a két fél Budapesten. Ezt a négy esetet kivéve 14 alkalommal játszott egymás ellen a szerb-magyar katona csapat.


Visszatekintve az eltelt időszak mérkőzéseire mindig a jó hangulat és katonához méltó jó szellemű küzdelem jellemezte a labdarúgó-tornát. Több eseteben a rendes játékidőben eldöntetlen volt a mérkőzés állása, ami a 2023. október 14-én lejátszott mérkőzésen is megismétlődött. Az idei büntető rúgások során a magyar csapat minden hetest értékesített és Hess János ezredes szenzációs védésének köszönhetően egyszer sem rezdült meg a magyar kapu hálója.

2023. október 14-én a szerb-magyar katonai vezetők barátságos labdarúgó-torna végeredménye: 3:1 a magyar csapat javára.


Comments


bottom of page