top of page

SPOTI megemlékezés 2022.12.14.

A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) szervezésében, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsoltok Osztály osztályvezetője és a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök helyettese, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Sportszázad parancsnoka és az alegység katonasportolói, a HOSOSZ elnöke és elnökségi tagja, továbbá a sportelismerésben részesülő állomány jelenlétében, 2022. december 14-én közös koszorú elhelyezésére került sor a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportlétesítményben, a Honvéd Sportoktatói Tanfolyam megalakulásának 74. évfordulója tiszteletére.


Dr. Eleki Zoltán ezredes az MHP KIK.CSF-ség csoportfőnök helyettese megemlékezése során kiemelte, hogy a II. világháborút követően, 1948. november 15-én, az akkori Magyar Honvédség az új testnevelési kiképzés szakkáder utánpótlás beindításához megalakították a Honvéd Sortoktatói Tanfolyamot. A tanfolyam parancsnoka és az oktatói állomány kivétel nélkül olimpikonok és olimpia bajnokokból állt.


A tanfolyamra a honvédség aktív állományába tartozók kerülhettek be, akik kétféle képzésben vettek részt. Egy 6 hónapos csapat segédoktatói és egy 12 hónapos sportoktatói képzésben részesültek. A Tanfolyam zászlóalj szintű szervezetként a Petőfi Akadémián kapott elhelyezést, majd átkerült a Dózsa György úti laktanyába, a mai Budapesti Honvéd Sportegyesület sportlétesítményébe.

Az 1950-es évek másik fontos állománya volt a legendás Sportszázad létrehozása, a jelenlegi katonasportolói alegység (2017-ben létrehozott Sportszázad) elődje.

A meglékezést követően a Sportszázad tagjai harcászati törzsnapot hajtottak végre az elismerési ünnepségre érkezők pedig a szövetség szervezésében a 2021-2022. évi HOSOSZ Kihívás díjait vehették át.

Commentaires


bottom of page