top of page

COVID-19

Tájékoztatjuk a szabadidősport egyesületeinket, hogy továbbra sem lehet szabadidősport rendezvényeket szervezni. A honvéd sportegyesületek közül ez alól kivétel a versenysport.


Tisztelt HOSOSZ tagszervezet!


Magyarország Kormánya 478/2020.(XI.3.) Korm. rendelettel újból kihirdette a veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet miatt különböző korlátozó intézkedéseket vezetett be a 484/2020.(XI.10.) Korm. rendelettel. Ezek között több, a sportolással kapcsolatos korlátozás is szerepel. A kormányrendelet két helyen is kimondja, hogy az egyéni szabadtéri sportok (különösen a futás, kerékpározás és gyaloglás) gyakorlása engedélyezett.

A rendelet egyértelműen kimondja azt is (4. § (3) bekezdés), hogy

„Tilos – a (4) bekezdés szerinti kivétellel – a közterületen, a nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlása.”

Ez alól csak a versenysport a kivétel (4. § (4) bekezdés). Vagyis a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára tartott edzés és verseny megengedett.

Ezek alapján a szabadtéri műfüves focipályán, nagy labdarúgópályán, utcai kosárlabdapályán a veszélyhelyzet alatt tehát a labdajátékok gyakorlását csak igazolt versenyzőknek tartott vezetett edzés, mérkőzés alkalmával lehetséges. Minden más esetben szabálysértésnek minősül.

Hasonló szabály van érvényben a zárt térben történő sportolásra, azzal hogy néző nem lehet a mérkőzésen.

A tilalom országos!

Ezért, minden szabadidős tevékenységet kizárólag egyénileg gyakorolható és lehetőség szerint szabadban.

Fontos tudni, a veszélyhelyzet alatt a jogi személy (egyesület, klub) döntéshozó szervének ülése - ideértve küldöttgyűlést és a részközgyűlést is - nem tartható meg olyan módon, hogy az a tag személyes részvételét igényelje, abban az esetben sem, ha az ülés e rendelet hatálybalépésekor már összehívásra került. Ez alól az 5 fős döntéshozó szerv kivétel. Minden más esetben elektronikus úton lehet megtartani a beszámoló üléseket.

Az így hozott döntéseket a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napra összehívandó rendkívüli döntéshozó szervi ülés napirendjére kell tűzni.


Budapest, 2021. január 8.

HOSOSZ elnökség


Comments


bottom of page