top of page

"Szabadság Napja" Emlékfutás


A Debreceni Honvéd Sportegyesület, Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztálya kezdeményezésére, a Szolnoki Honvéd Sportegyesület bevonásával, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége közreműködésével a Magyar Köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója tiszteletére, a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses, tartalékos és nyugalmazott katonái, valamint honvéd sportegyesületi tagok és kadétok közreműködésével váltófutást hajtottak végre „Szabadság Napja” Emlékfutás néven, 2019. október 21-23-a között, Debrecen-Budapest útvonalon.

A katonafutók az emlékfutással, mint a béke egyik letéteményesei a sport eszközével tisztelegtek a Magyar Köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója előtt.

E kettős ünnep alkalmából a futók a három nap alatt, egymást váltva 290 kilométer futottak. Október 22-én, éjszaka a Szolnoki Honvéd Sportegyesület tagjai vitték Mende településig a stafétabotot.

A „Szabadság Napja” Emlékfutás október 23-éán, a déli harangszóra, Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka vezetésével érkezett a Honvédelmi Minisztériumhoz, ahol a futókat Baráth Ernő dandártábornok az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoka, Budapest helyőrségparancsnok fogadta és köszöntötte.

A megemlékezés ünnepélyes befutóján részt vett Fábián László olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke, Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, a férfi öttusa csapatkapitánya, Csárái Attila olimpikon, és Farkas László a HOSOSZ elnök, mint fő szervező.

bottom of page